Site Metrics and Web Analytics by NextSTAT

Thursday, May 31, 2012

Όλες οι βλακείες που κάνουμε στο Facebook και πώς να τις διορθώσουμε


Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, ο χρόνος που ξοδεύουμε στο Facebook αλλά και τα πράγματα που μοιραζόμαστε εκεί, είναι πολύ περισσότερα πολλές φορές από τον χρόνο που σπαταλάμε σε άλλες καθημερινές διαδικασίες, ή μοιραζόμαστε με τους φίλους μας διά ζώσης. Έτσι λοιπόν, αρκετά συχνά, χρειαζόμαστε οδηγούς επιβίωσης για βασικά πράγματα που αφορούν την χρήση που κάνουμε στο Facebook και τις χαζομάρες που κάνουμε σε αυτά, που μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια…



όχι και τόσο καλά αποτελέσματα, αλλά και να συμβαίνουν πράγματα που δεν είχατε σκεφτεί πριν. Εμείς όμως, αλλά και το Lifehacker, βρισκόμαστε εδώ για να σας δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που ίσως δεν ξέρατε ότι είχατε :D
Βλακεία Νο1: Δεν ελέγχετε συχνά τις εφαρμογές που έχετε εγκρίνει να έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό σας
Ξέρετε πόσες εφαρμογές έχετε εγκρίνει στον λογαριασμό σας στο Facebook; Είστε σίγουροι; Καταλαβαίνετε ότι δεν ξέρετε, όταν κάνετε κλικ σε ένα άρθρο ενός ειδησεγραφικού site που αναφέρεται στην τελευταία ημίγυμνη εμφάνιση της Rihanna που ήταν «λιώμα» σε κάποιο sex club και αυτό το post, αναρτάται αυτόματα στο προφίλ σας και το βλέπουν οι φίλοι σας.
Οι εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία. Δεν γνωρίζετε τι ακριβώς βλέπουν και πώς τα χρησιμοποιούν, οπότε είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τις εφαρμογές σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ώστε να διασφαλίσετε πως χρησιμοποιείτε αυτές μόνο που θέλετε και εμπιστεύεστε.
Η λύση είναι απλή: αρχίζετε με μία επίσκεψη την σελίδα ρυθμίσεων των εφαρμογών και εκεί θα εμφανιστεί μία λίστα με τις εφαρμογές που υποτίθεται ότι χρησιμοποιείτε. Η λίστα είναι καταρτισμένη σύμφωνα με τις εφαρμογές που έχετε εγκρίνει πιο πρόσφατα, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Οπότε, κάνετε μία ανάγνωση των εφαρμογών που έχουν συνδεθεί στον λογαριασμό σας και όσες δεν γνωρίζετε ή δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε πια, πατήστε το X δίπλα από την ονομασία τους. Έχετε επίσης την δυνατότητα να προσαρμόσετε τις ιδιότητες κάποιων από αυτές και είναι καλό να γνωρίζετε ότι οι αλλαγές αποθηκεύονται αυτόματα με το που τις πραγματοποιείτε.
Μόλις τελειώσετε, θα δείτε πως θα έχετε μία ωραία ταχτοποιημένη λίστα. Σημειώστε στο ημερολόγιό σας, ώστε σε ακριβώς ένα μήνα να κάνετε το ίδιο.
Βλακεία Νο 2: Δεν φιλτράρετε τη ροή ειδήσεων που βλέπετε
Βλέπετε την ροή ειδήσεων και ενημερώσεων σας να είναι μία λίστα από ανοησίες που δεν σας ενδιαφέρουν καθόλου; Χρειάζεται να «σκάψετε» για να βρείτε αυτά που πραγματικά σας ενδιαφέρουν; Έχετε πολλούς φίλους και ακολουθείτε πολλές σελίδες και χάνετε τη μπάλα; Έχετε κάποιο φίλο που μόλις σας διαμαρτυρήθηκε ότι έκανε status update ότι παντρεύτηκε και εσείς μόλις τον πήρατε τηλέφωνο να κλείσετε double date μαζί του; Τότε, αγαπητέ/ή έχετε πρόβλημα.
Μπορεί το Facebook να προσπαθεί να αποφασίσει τι είναι σημαντικό ή τι δεν είναι, αλλά για να το καταφέρει αυτό με επιτυχία χρειάζεται και τη δική σας συμβολή. Αν έχετε κάποιο φίλο που δημοσιεύει βλακείες, τότε μπορείτε να ενημερώσετε το κοινωνικό δίκτυο να φιλτράρει όλα, ή μερικά από τα post σας. Πώς θα το κάνετε αυτό; Πάνω και δεξιά από την δημοσίευση του φίλου σας, θα δείτε ένα ανάποδο τρίγωνο. Αν το πατήσετε, έχετε την επιλογή να επιλέξετε, αν θα βλέπετε «όλα τα updates», τα «περισσότερα updates» ή «μόνο τα σημαντικά updates», ώστε το Facebook να σας δείχνει αυτά που πρέπει.
Επιπρόσθετα, μπορείτε να μην βλέπετε τα updates ενός ανθρώπου κάνοντας unsubscribe, είτε από τα posts του, είτε από τα σχόλιά του, ή από τα likes που κάνει. Όλα αυτά, χωρίς να τον διαγράψετε από φίλο.
Βλακεία Νο3: Δεν αγγίζετε τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας
Ακούγεται ως σχήμα οξύμωρο ο συνδυασμός των λέξεων Facebook και ιδιωτικότητα, αλλά με λίγη προσοχή, μπορείτε να προσδιορίσετε το είδος των πληροφοριών που μοιράζεται το κοινωνικό δίκτυο τις πληροφορίες σας και με ποιον. Ο λόγος που θέλετε να το κάνετε αυτό είναι γιατί η δυνατότητα αυτή του Facebook μπορεί να σας προστατέψει από πολλούς μπελάδες. Όπως, πχ, κάποια σύλληψη για κάτι παράνομο που κάνατε (και ήσασταν αρκετά ανόητοι να το ανεβάσετε στο προφίλ σας), αλλά ακόμα περισσότερο γιατί το Facebook είναι πια ο πλέον εύκολος τρόπος για να μάθει για εσάς πληροφορίες ένας υποψήφιος εργοδότης. Κι αν σκέφτεστε «μα καλά, ποιος δεν έχει προσαρμόσει τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας;» θα σας είναι ενδιαφέρον να μάθετε πως υπάρχουν περίπου 78 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν πειράξει τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητάς τους. Ποτέ.
Δεν είναι δύσκολο να ρυθμίσετε στο λογαριασμό σας, ποιος βλέπει τι δημοσιεύετε. Αν δεν θέλετε να ξοδέψετε πολύ χρόνο γι αυτό, μπορείτε να «παίξετε εκ του ασφαλούς» και να «κλειδώσετε» σχεδόν τα πάντα. Αυτό μπορεί να περιορίσει την λειτουργικότητα του Facebook βέβαια, αλλά θα είστε ασφαλείς. Για να μην είμαστε όμως υπερβολικοί, πηγαίνετε στην σελίδα ρυθμίσεων απορρήτου του προφίλ σας (Privacy Settings, που βρίσκεται πάνω δεξιά στη σελίδα σας, όταν πατήστε το ανάποδο τρίγωνο) και επιλέξτε, ποιος θα βλέπει, τι θα βλέπει. Και επίσης, είναι σημαντικό να διαχωρίσετε τους φίλους σας, σε φίλους, οικογένεια και γνωστούς, ώστε να επιλέγετε, ποιος βλέπει τι.

Βλακεία Νο 4: Μουρμουρίζετε για ότι δεν σας αρέσει στο Facebook, αλλά δεν κάνετε τίποτα για να το διορθώσετε.
Κάθε φορά που αλλάζει κάτι στο Facebook, όλοι γκρινιάζουν. Κι αν δεν είναι όλοι, είναι οι περισσότεροι. Είτε αυτή η γκρίνια είναι σωστή ή όχι, εσείς πάντα έχετε την επιλογή να το διορθώσετε, οτιδήποτε είναι αυτό που δεν σας αρέσει.
Πώς; Υπάρχει ένα εξαιρετικό extension που λέγεται SocialFixer. Λειτουργεί σχεδόν σε όλους τους browser και μπορεί να «εξαφανίσει» οτιδήποτε δεν σας ενδιαφέρει. Ενδεικτικά; Μπορεί να εξαφανίσει το chat bar. Μπορεί να σας εμφανίζει τόσο τα εισερχόμενα του προφίλ σας, όσο και τα εισερχόμενα της σελίδας που διαχειρίζεστε, ταυτόχρονα. Μπορεί να εμποδίσει το Facebook να κάνει αυτόματη ανάρτηση post, να φιλτράρει τα μηνύματα που δέχεστε ή να απενεργοποιήσει το χρονολόγιο. Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που μπορεί να κάνει το SocialFixer για εσάς και καλό είναι να το… επισκεφτείτε.
Βλακεία Νο 5: Κάνετε φίλους τους πάντες
Έχουμε γράψει πολλές φορές για την διαφορά μεταξύ φίλων και γνωστών, αλλά και για το γεγονός πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φίλοι μας, ούτε μοιραζόμαστε τις λεπτομέρειες της ζωής μας με όλους. Αν δεν σας αρκεί αυτό, σκεφτείτε πως το Facebook ξεκίνησε για να δικτυώσει τους φοιτητές ενός πανεπιστημίου, του Harvard. Μετά, το πανεπιστήμιο έγινε ο κόσμος όλος, οπότε συχνά θα δέχεστε αιτήματα φιλίας από ανθρώπους που δεν γνωρίζετε και τόσο καλά, ή έχετε συναντήσει «online» μόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ένα σκασμό από φίλους στο Facebook που δεν γνωρίζουμε ιδιαίτερα κι εν τέλει, όχι μόνο να μοιραζόμαστε λεπτομέρειες για τη ζωή μας με ανθρώπους που θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν με άκομψο τρόπο, αλλά εν τέλει, να έχουμε τόσους πολλούς φίλους στο κοινωνικό δίκτυο και ελάχιστους στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να είμαστε… δυστυχισμένοι. Αυτό σημαίνει πως πρέπει επειγόντως να ξεκαθαρίσετε τις λίστες φίλων σας.
Πώς θα το κάνετε αυτό; Στείλετε μήνυμα σε όλους τους «φίλους» σας και ενημερώστε τους πως είστε σε φάση… ξεκαθαρίσματος. Κάντε ένα status update με τον οποίο θα ενημερώνετε πως θα πραγματοποιήσετε αυτό το «ξεκαθάρισμα» και πως, όποιος θέλει να παραμείνει φίλος σας, να σας στείλει ένα μήνυμα για να σας ενημερώσει. Κάντε αυτό το ποστ μερικές φορές για να καλύψετε κάθε πιθανότητα «παρεξηγήσεων». Επίσης, επισκεφτείτε την σελίδα με τις ειδοποιήσεις σας, για να δείτε με ποιους ανθρώπους αλληλεπιδράτε, ώστε να τους κρατήσετε στις επαφές σας. Μετά από δύο περίπου εβδομάδες που θα τα κάνετε αυτά, θα είναι πια ο καιρός για να αρχίσετε να διαγράφετε φίλους. Αν έχετε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων στις επαφές σας, θα σας πάρει πολύ χρόνο να το κάνετε μεμονωμένα, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σκριπτάκι που ονομάζεται FacebookDelete και με αυτό να προσθέσετε τα ονόματα των φίλων που θέλετε να κρατήσετε και θα διαγράψει αυτόματα τους υπόλοιπους.
Για να προλάβουμε την ερώτησή σας, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να γίνουν λάθη. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πως, αν ενεργοποιήσετε τις εγγραφές στο προφίλ σας (subscriptions) όσοι σας στέλνουν αίτημα φιλίας, θα μπορούν να βλέπουν τα δημόσια post σας, είτε αποδεχτείτε το αίτημα είτε όχι.


Source: digitallife.gr

0 σχόλια:

Post a Comment